fredag 16 oktober 2009

hundradollarsdatorer

Tänk er en vision att ge varje barn i världens fattigaste länder varsin bärbar dator, en robust, energisnål, enkel dator med ett operativsystem och programvara anpassat för barn i 6 till 12-årsåldern, med internet och en total budget på hundra dollar styck. Låter det som en långsökt utopi att skapa möjligheter till utbildning för världens fattigaste barn?

Nejdå, projektet har just avslutat etapp 1, Uruguay.

Ja inte går det att tillverka fullt fungerande datorer, inklusive underhåll, reparationer, utrustning, utbildning för lärare och internet för 100 dollar styck som det var tänkt, inte ens med fri programvara, inte såhär i startfasen iallafall men troligen väldigt snart. Första leveransen kostade 120 dollar styck.Syftet med projektet är att ge barn i världen med nya möjligheter att utforska, experimentera och uttrycka sig. Organisationen One Laptop Per Child har utformat datorn, programvara för undervisning, tillverkningsindustri och distributionssystem för att ge barn utanför den rika i-världen tekniska möjligheter till lärande.

Projektet har fått mångmiljonbidrag av bland annat Google, News Corp, AMD, Red Hat och BrightStar och datorn som har tagits fram säljs till självkostnadspris till ländernas regeringar för att skänkas till barnen.

Länder som redan har anmält intresse är bland annat Brasilien, Thailand, Egypten, USA (Massachusetts), Kambodja, Costa Rica och Tunisien.


Vad får man för 120 dollar? Datorn XO har en 433 MHz AMD-processor, 256 MB RAM, 1024 MB flashminne i stället för hårddisk, 7,5" skärm, USB-kontakter, WiFi och Sugar Linux operativsystem.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: