tisdag 19 februari 2008

skillnaden mellan små och stora pojkars leksaker...

Små pojkar bygger med Lego, stora pojkar kan bygga med BUG.

Tänk dig själv en samling lösa moduler som går att kombinera ihop på alla tänkbara sätt - en sorts hi-tech-legoklossar. En liten programmerbar Linuxdator med består av med bildskärm är hjärtat, eller rättare sagt hjärnan i det hela, sedan kan man koppla ihop övriga moduler med varandra och centralenheten via kontakter på datormodulen.

Med hjälp av de olika "byggklossarna", som i dagsläget utgörs av gps-mottagare, digitalkamera, tryckkänslig färgskärm och rörelsedetektor, kan du enligt NyTeknik exempelvis bygga en gps-baserad väckarklocka.

Det påminner mig om diffusa minnen från ungdomen (en bit in i förra årtusendet), då det hände att man vaknade på morgonen och inte riktigt visste vart man befann sig. En gps-väckarklocka hade varit väldigt användbar då. Den borde gå att programmera att den väcker en och talar om att man inte är hemma, och sedan hjälper till att lotsa användaren hemåt. (Samma diffusa minnen påminner mig om att vid ett av de tillfällena vaknade jag faktiskt hemma i min egen säng - men i fotändan och såg alltså rummet från ett helt annat håll än vad jag var van att se det när jag vaknade).
Nya moduler i framtiden kan ge rader med andra tänkbara användningsområden, bara fantasin sätter gränser.

[ Via ]
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Matilda sa...

Små flickor leker också med lego! (åtminstone om de heter matilda... ;))

rigg sa...

matilda >> jag ber om ursäkt för den schablonmässigt enkelspåriga rubriken och texten, sett ur ett genusperspektiv. Hade faktiskt trott att en av mina andra besökare skulle vara först att nappa på denna pryl, men hon kanske är upptagen med att vara nybliven moster.