lördag 2 februari 2008

viljan finns...

Mymlan hade nyligen en rad bloggposter om språk (det finns säkert fler aktuella där också men jag orkar inte leta vidare). Sådana diskussioner brukar kunna bli rätt heta, och ibland har det nästan osat svavel i kommentarfälten.

Jag satt nyligen och skummade igenom tusentals sökord i min google-analyticslogg, alla sökord som ledde besökare hit under 2007. En tanke som slog mig var att många hade googlat på särskrivningsrelaterade sökord så nu tittade jag genon listan för januari.

Eftersom jag har bloggat en del om särskrivning (1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7) så har jag matat google med detta sökord. Det ser ut som svenska bloggbesökare har en vilja att göra rätt. Filtrerat ur hundratals sökningar på bröst, konstigheter, underligheter, perversiteter och annat smått och gott vaskade jag fram en hel del språkfunderingar också.

Här är alltså ett utdrag ur januaris loggfil:

"i går" igår saol
"istället" särskrivning
"sär skriv"
accepterad särskrivning
i stället särskrivning
idag särskrivet
skriver man i går eller igår
skrivregler i morgon
skrivregler ihopskrivning
stavning i går igår
stavning symtom
svenskastavning
särskrivning i word
särskrivning igår
särskrivning ihopskrivning
särskrivningar
särskrivningar igår
särskrivningar istället i stället
varför alltid stavfel på kattbilder

Den sista frågan, den om stavfel på kattbilder kanske mer hör hemma bland de underliga googlingarna men ändå...
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Lolita Loco sa...

Symptom, SYMPTOM!!!

;-)

rigg sa...

lolita >> Ja, eller symtom! Bägge stavningarna är helt riktiga. I svenska ordböcker (Svenska Akademiens ordlista, Svensk ordbok, Bonniers svenska ordbok) jämställs symtom och symptom, men symtom är uppslagsord. Jag tycker att den förenklade symtom ger ett felaktigt uttal (fast bägge uttalen är korrekta). Själv är jag skolad att skriva symptom!