onsdag 9 maj 2007

särskrivning igen...

Jag har ju haft en särskrivningsdebatt här i bloggen tidigare
[del 1, del 2].

Tänkte bara visa en lustig grej nu. Jag använder Firefox som web-läsare och till den finns en svensk ordlista som plug-in (oj, vad heter det på svenska?).

Stavningskontrollen vill särskriva alla hopskrivna ord, ibland med rätt lustiga förslag eller vad sägs om joggings korna?

Nu ska jag ut och jogga med korna! hej på ett tag...


Andra bloggar om: , , ,

19 kommentarer:

Johnny sa...

Faktiskt. Jag kör med samma stavningskontroll hemma på min Firefox, och jag har också reagerat över särskrivningarna.

rigg sa...

johnny: annars gillar jag firefox riktigt skarpt, betydligt smidigare än ie.

Lotta sa...

Du har väl sett nä de släpper ut korna på våren? Det är då du ska ha joggings korna!

rigg sa...

lotta: jag är lite rädd för kor, jag behöver joggingskor för att umgås med dem!

StellaPolaris sa...

Plugin...tja i ordlistan kan man tolka det hur man vill på svenska. Bl.a. som häst(krake), tändstift, klåpare, plomb, dänga till, sätta en kula i, etc...
Jag använder också firefox och dom är lite svåra på plugins, eller så är det jag som är en klåpare (plugin)
:-)

rigg sa...

stellapolaris: oj, vad har du för ordlista?

StellaPolaris sa...

Det var inte en ord lista utan ett engelskt lexikon, skrev lite fel visst, behöver nog ha en stavnings kontroll, en sån där plug in... (häst krake)..

rigg sa...

stellapolaris: tycker fortfarande att det är intressanta översättningar. rättstavnings-klåparen (tändstiftet?) finns det länk till i min bloggpost!

StellaPolaris sa...

hmmm ska kolla på den, men funderar mer över att det var så intressanta förklaringar på ordet så det kanske man ska blogga lite om istället...men först ska jag nog testa att lägga upp ett videoklipp...uj så mycket jag har att göra...datorn har kidnappat mig!

rigg sa...

stella...: jag fick aldrig svar på vilket lexikon du använde, men det kanske står i din blogg sedan då?

StellaPolaris sa...

jo det kanske det står... ;-)

Béatrice sa...

Retade mig på den häromdagen: http://beastankar.blogspot.com/2007/05/firefoxs-rttstavningsordlista-r-nog.html

rigg sa...

Béatrice: Hopps... det såg jag inte (du var ett par dar före), Visst är rättstavningsmodulen rätt skojig? Själv brukar jag kolla stavningen av knepiga, hopskrivna ord genom att dela på dem och slå ihop dem igen.

Anonym sa...

Det är ganska självklart varför stavningskontrollen ger sådana förslag: den vet helt enkelt inte vad du vill ha skrivet. Det är viktigt att veta att ett stavningsprogram ALDRIG kan ersätta en mänsklig hjärna. Skriver du 'jogging skorna' (vilket naturligtvis är helt felaktigt) så söker bara datorn på ORD och inte SEMANTISK MENING, dvs betydelse - alltså vad du egentligen vill ha sagt. I detta fall menar du 'joggingskorna' men eftersom datorn söker ENBART ord för ord vet den inte om att du vill ha ett sammansatt ord, utan tror att du ska skriva två helt separata ord, dvs 'jogging' och 'skorna'. Så enkel är lösningen på denna lilla gåta.

rigg sa...

Anonym: Tack för ett långt och utförligt svar. I Firefox fall har du helt rätt, den letar bara efter de ord som ordlistan är matad med. MEN jag har ändå en liten invändning här:

MS har lyckats få till det i Word, som sedan många år klarar ett enormt stort antal hopskrivningar. Ibland, men väldigt sällan reagerar den stavningskontrollen på hopskrivna ord. Därför reagerar jag och många med mig nu när vi har lagt till stavningskontrollen i firefox på att den alltid föreslår att särskriva. Den har ju ändå identifierat ordet som två separata ord och inte ett långt ord som inte finns i ordlistan!

Sedan blev förslaget att särskriva joggingskorna till joggings korna rätt lustigt.

Anonym sa...

Som jag skrev tidigare: en dator förstår inte vad du vill ha sagt. Den agerar bara efter de premisser tillverkaren av programmet sätter. Anledningen att den särskriver är ganska simpel: Det finns ofantligt många sätt att nybilda ord på, och främst kanske sammanskrivningar som INTE finns med i rättstavningsprogrammet. Man kan skapa nya ord hela tiden, men så fort datorn inte känner igen det "nya" ordet så protesterar den.

rigg sa...

Anonym: Jag vet att datorn inte fattar, utan att det är programmerarna som ger premisserna till funktionera. Men som sagt var - MS har fått till det i Word men det funkar inte i Firefox. Jag inser att man kan (och bör) ställa högre krav på funktionalitet i ett avancerat ordbehandlingsprogram som MS Word än i det enkla hjälpmedel som insticksmodulen till firefox som den svenska rättstavningen är. Nu har jag dock inte hittat ett enda hopskrivet ord som fungerar i ffox och det är lite tråkigt med tanke på att det får många som inte behärskar språket så väl att välja den särskrivning som helt felaktigt föreslås av rättstavningen.

Capricorn sa...

Plug-in är ett insticksprogram på svenska. Inte speciellt intuitivt?

rigg sa...

capricorn >> jo, jag har sett att svenska datatermgruppen och språkrådet förespråkar insticksprogram.