söndag 27 maj 2007

omvänd övervakning

Jag har sett det lite här och var, och läst om det lite överallt. Nu hittade jag det igen, här, och passade på att lägga in creeper-koden i bloggen. Vad är då creeper?

Creeper är en sorts omvänd övervakning, ett led i debatten kring myndig- heter och övervakning, ett sätt för allmänheten att se vart Polishögskolan, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, FRA, Datainspektionen, Skatteverket och flera andra myndigheter surfar.

"Creeper är ett enkelt övervakningssystem för den allmänhet som vill kunna se vad våra svenska myndigheter, militär och politiska partier är ute och letar efter för information på det svenska Internet. Men det bygger på att just du är med och sköter din del av övervakningen. Syftet är att försöka tillföra något till diskussionen om övervakning i den pågående debatten om integritet och FRA:s övervakning av den svenska allmänheten."
Här kan du se vad som är senast övervakat.


Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer:

Lotta sa...

Huvva!

Karin sa...

Hm, nån på regeringskansliet har faktiskt läst min blogg. Men kan man inte tänka sig att det bara är uttråkade tjänstemän som privatsurfar på arbetstid?

StellaPolaris sa...

hmmmm...Rikspolisstyrelsen kollar runt på "I hell mans värld"?
Det här var intressant!

badankan sa...

Hur vet man att allt detta är övervakning? Kan det inte lika gärna, i många fall, handla om någon som sitter på t ex Regeringskanliet och liksom bara råkar gilla att läsa Stationsvakt.

Jag menar, alla älskar ju en finfin konspiration. Är det inte det hela idén med creeper bygger på lite grann? Vår förkärlek för konspirationsteorier.

Ser nu att karin är inne på samma linje. Hej karin.

badankan sa...

rigg. Bilden på Debbie finns här:

http://blogg.passagen.se/den_doende_badankan/comments/Weblog/portr%C3%A4tt_av_badankan_som_valp20#comments

rigg sa...

lotta - karin - stellapolaris - badankan (#1): Jo, visst är mog en stor del av träffarna i listorna personer på de olika myndigheterna som privatsurfar lite på arbetstid, en av tankarna med creeper är ändå att skapa debatt kring övervakning och då skadar det inte att allmänheten kan se vad de pysslar med på de dessa myndigheter, även om det bara är privatsurfande...

badankan #2: hahaha, du blev tvungen att bildgoogla ;)

Nils Bildt sa...

Man tackar. Jag håller på att göra ett stort skolarbete om övervakning och detta blir ett utmärkt tillskott. Nu när jag ändå är här ska jag ta lite uppmärksamhet från "Rigg" och fråga er som kommenterar här; Är det rätt med övervakning? om ja, varför? och om nej, varför inte? Vore jättebra om ni ville hjälpa mig en bit ;)

Neiru