tisdag 29 maj 2007

ärlighet varar inte alltid längst... (update)

Läste först i lokalblaskan (ST) sedan i DN om en mamma som polisanmälts för bedrägeri av Försäkringskassan för att hon glömt att anmäla att barnen flyttat hem till henne och att hon därför inte hade rätt till underhållsstöd längre.

Jag kan förstå att försäkringskassan polisanmäler fall där det upptäcks i granskningar att folk fifflar men i det aktuella fallet var det kvinnan själv som kom på att hon fick pengar hon inte borde få och anmälde detta till försäkringskassan och bad att få ett inbetalningskort på de 5000:- hon fått.

Hade hon ljugit och sagt att barnen flyttade till henne när hon anmälde detta till Försäkringskassan hade hon troligen klarat sig, nu var hon ärlig och villig att göra rätt för sig och då blev hon anmäld helt enligt regelverket.

Paragrafryttaren på Försäkringskassan som har gjort polisanmälan heter Tomas Sterner och förklarar det hela såhär: "Vi har fått riktlinjer för hur det här ska gå till och har en skyldighet att anmäla misstänkta brott omgående".

Vad ger det för signaler? Ska inte folk våga anmäla felaktigt utbetalda pengar av rädsla för att bli anklagade för bedrägeri?

ST:s artikel avslutas med en fråga till Försäkringskassan:
Är inte det här ett sätt att uppmana folk att ljuga?

Tomas Sterner besvarar frågan med:
– Försäkringskassan uppmanar ingen att ljuga.Andra bloggar om: , , ,

----
uppdaterad (fixat DN-länken)

8 kommentarer:

mymlan sa...

vad kan man säga?

det är PRECIS så här man uppmanar folk att ljuga.
det är så föräldrar gör också när de lär sina barn att ljuga. blir tokförbanande när barnen säger som det är istället för att vara lite tacksamma för förtroendet.

Lotta sa...

Det är tur att FK finns. Var skulle annars den sortens människor jobba?

evalinn sa...

Tomas Sterner blev genast misstänksam när kvinnan ringde och sa att hon råkat ta emot 5.000 kr för mycket och bad att få betala tillbaka.

Klipskt som han är anade han genast att ett brott begåtts!

rigg sa...

Det hela ligger nog i att dessa personer har fått order att följa regelverket mer noggrant och att vissa personer inte har möjlighet till fingertoppkänsla.

mymlan: visst, fk visar en stilstudie i hur man inte skall bete sig.

lotta: som lapplisa kanske?

evalinn: tur han inte jobbar som detektiv.

Michael Lundahl Karnerfors sa...

Ni menar alltså att man skall kunna använda F-kassan som en lånebank? Skitenkelt... man ljuger sig blå i ansökningen... får ut för mycketpengar... utnyttjar dem tills man tjänat igen dem, går till F-kassan och säger "Oj då... kan jag få räkningen?"

Perfekt...

/Micke

Matilda sa...

Suck, man blir så trött. Det är lite som den pappan i Skåne för flera år sedan som lovade att ta hand om någon väska eller vad det var som tillhörde en kompis. Han litade på kompisen och lät honom ställa det på vinden/i källaren. Det gick en tid och så blev han nyfiken eller orolig så han kollade vad som fanns i. Det var narkotika. Ärlig som han var gick han raka vägen till polisstationen. Där sa de till honom att han gjort en bra sak och att han antaglien skulle bli belönad för det. Inte långt efter kommer de hem till honom och arresterar honom för brott mot någon narkotikalag. Anledning? För att han hade det i SITT hem och att han hade ansvar för vad han förvarade där...

rigg sa...

Mikael: Nej, det menar jag inte! Att ljuga i en ansökan är fel, brottsligt och straffbart. Här ljög hon aldrig i en ansökan, hon missade att anmäla ändrade förhållanden, att barnen var hos henne heltid. Jag tror ensamstående småbarnsföräldrar (inte vara ensamstående förresten) har tillräckligt mycket att hålla ordning på för att vardagen skall gå ihop.


Detta var en väldigt liten summa pengar under en väldigt begränsad tid (5 månader eller så) så någon större svindel utförde hon aldrig. Jag tror bara att FK förlorar på detta i längden, genom minskat förtroende och genom att folk som av någon anledning fått för mycket pengar, själv upptäcker det och sedan då hellre chansar på att hålla tyst eller ljuga sig ur det hela istället för att vara ärlig.

rigg sa...

Matilda: Javisst, detdär kommer jag ihåg att jag läste för några år sedan. Sjukt, också en myndighetsperson som saknade fingertoppkänsla för rätt och fel...