tisdag 12 februari 2008

Svensson vs. Dehghani

Precis när jag skulle stänga ner datorn igår kväll snubblade jag över en artikel i Expressen om en barnfamilj som plockades åt sidan vid ombordstigningen i Mariehamn, fick sina väskor genomsökta och några bananer, kex och frukt beslagtagna av vakten - utan att ens få ge fyraåringen ett sista kex innan de kastades. Jag var för trött - och tänkte inte blogga om det men efter att ha läst läsarkommentarerna som fanns då på kvällen bestämde jag mig för att sova på saken.


Kommentarerna var fylld med arga utrop att det var fel att Viking Line fick be om ursäkt för det inträffade och inte familjen som hade fått be Viking Line om ursäkt för att de försökte ta ombord förbjuden frukt och kex, att det är självklart att vakter skall sätta hårt mot ouppfostrade ungar (detta var en fyraåring som sov i sin barnvagn) och att regler som följs av svenskar även gäller invandrare.


Låt oss leka med tanken att familjen hette Svensson och inte Dehghani (Nog för att sannolikheten att en svensk barnfamilj skulle väljas ut och plockas åt sidan och få sin packning muddrad är någonstans mellan minimal och obefintlig) så skulle nog kommentarerna ha varit annorlunda, mer kritisk mot det övernitiska sätt Viking Lines vakt skötte sitt jobb på. Om man sedan går ett steg vidare i tanken, att vakten hette Dehghani och inte Svensson. Misstänker att läsarkommentarerna hade sett helt annorlunda ut då, med krav på avsked och uthängning.

Intressant (fast jag redan har noterat det vid ett flertal tillfällen tidigare) är att de mest högljudda (DE SOM SKRIKER UT SINA SYNPUNKTER MED VERSALER) och fientliga kommentarerna, där man kan känna rasismen under ytan är skrivet på en väldigt tafflig svenska, av svenskar som troligen var för dumma för att tillgodogöra sig undervisningen i skolan.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Lilla Blå sa...

Intressanta tankesprång där. Bra!

rigg sa...

lilla blå >> Tack! Min hjärna gör mängder med tankesprång, tro mig. Ibland intressanta och ibland på nonsensnivå - fast det kanske också är intressant att följa ibland. Det var dock länge sedan jag skrev en såhär lång och seriös bloggpost.

Anonym sa...

Missade ni melodifestivalen i helgen? Kolla denna nya sida haha

http://www.donswedberg.se/musik/veckans-diss/

Matilda sa...

får man inte ha frukt med sig när man åker BÅT mellan Åland och Sverige? Vad är det här för knasiga regler!? Snart får man väl inte ha med sig risifrutti och drickjoghurt om man åker öresundstågen mellan Malmö och Köpenhamn längre...

rigg sa...

matilda >> Viking Line är tydligen tvungen att ta till såna här knep för att kompensera de billiga biljetterna!

Anonym sa...

Vad fint att se, att det finns folk med öppna sinnen..
Bra sagt , helt enkelt ..

rigg sa...

anonym >> tack ;)