torsdag 1 november 2007

alltid en stol på mindre än en armlängds avstånd

Ibland blir saker ännu roligare när man slår upp och kollar vad ord egentligen betyder. Hittade ett bidrag från Tjuvlyssnat i en bloggpost hos DTM:

Ögonmottagningen, Kalmar lasarett

Två äldre damer ~70, som inte träffats på länge, pratar om varför de befinner sig på sjukhuset. Den ena (dam 1) är där på grund av sina ögon, medan den andra (dam 2) är där för att hälsa på sin make.
Dam 2: Ja du förstår han har blivit dålig. Han har en sådan där kateder inopererad där bak, och nu har han fått ont.

Samtidigt som jag satt och skrev min kommentar, googlade jag fram ordet kateders latinska ursprung (latin: cathedra, stol med armstöd)

Tja, det hade varit otympligt för gubben att ha ett bord fastopererat där bak, men en stol med armstöd - det är väl praktiskt för en gammal man att ha. Bara att sätta sig ner när benen blir trötta, vartsomhelst han än befinner sig. Bara värken försvinner borde han bli nöjd.

4 kommentarer:

Lilla Blå sa...

För att inte tala om alla (jättesmå?) lärare som sitter i katetern... isch!

rigg sa...

huva... hemska tanke ;)

dentatuerademamman.com sa...

Hej där, du visste väl vad en kateder var innan du googlade? Det är väl ingen yrkeshemlighet att katedern är lärarens bor där längst fram i klassrummet? :D.
Gud vad coolt med DTM, kan bli mitt artistnamn minsann

rigg sa...

DTM >> Ska man vara ordvrängare är ju kateder själva stolen. Fast i klassrumssammanhang är det lärarens plats som åsyftas. Men precis som du säger, det är ju själva bordet "alla" (felaktigt) menar...