torsdag 15 mars 2007

musjakt

Fjärrstyrd jakt lanserades för några år sedan av ranchägaren John Lockwood i Texas. I stället för att stadsborna skulle behöva ta sig till Texas kunde de sitta kvar i sina kontorsstolar och jaga småvilt på Lockwoods ranch via fjärrstyrda gevär med web-kamera och fälla sina byten med ett musklick.

"John Lockwood erbjöd levande byte för 150 dollar i timmen. Mot extra ersättning skickades uppstoppade troféer hem till de bålda cyberjägarna." Dagens Nyheter

Jaktmetoden förbjöds snabbt i Texas, till och med det annars så extremt vapenliberala National Rifle Association protesterade högljutt och nu har hälften av USA's delstater förbjudit datorstyrd jakt.

Efter småviltsjakten förbjöds via dator provade John Lockwood att lansera prickskytte på pappfigurer föreställande Usama bin Ladin innan han avvecklade sin verksamhet och stängde hemsidan.

Tanken att jaga via dator är sjuk och själva idén att blanda verkligheten sedd genom en web-kamera och datorvärlden kan av kreativa spel- och programutvecklare drivas till nya nivåer där nog etiken och moralen kommer i andra hand.

Inga kommentarer: