onsdag 7 februari 2007

med fötterna på jorden

Austronauten Lisa Nowak flippade ut när hon kom ner på jorden, nu står hon åtalad för mordförsök och kidnappning. Hon körde 150 mil för att göra upp med sin kärlekrival, förkädd och med austronautblöjor för att slippa stanna för toabesök.

Hon är i gott sällskap, James Irwin ägnade sitt liv åt att hitta Noaks ark, Gordon Cooper såg ufon och Juri Gagarin hoppade ut genom ett fönster efter sina rymdfärder.

"Astronauter kan få svårt med egot när de kommer tillbaka" säger rymdexperten Sven Grahn på Rymdbolaget till Aftonbladet.

Undrar vad Christer Fugelsang har på gång?


Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Astronauter är inget undantag i statistiken. Därför är det så viktigt att enskilda personer inte får alldeles för mycket makt utan att det finns alltid en kontrollorgan. Det är också viktigt att inse att samhällsposition, pengar, utbildning etc. inte garanterar psykisk välbefinnande. Allra viktigaste är faktiskt närmaste relationerna. Kanske skulle Fuglesang också ha bangat ur ifall hans långvariga äktenskap skulle ha upphört? Åtminstone borde man ta detta med i kalkyleringen och kolla hur det står till på hemmaplan INNAN man skickar någon till yttre rymden. Vore jag en astronaut skulle jag inte vilja vistas i samma raket med någon som har personliga problem på hemmafronten....tänk om hon skulle besluta sig för att begå självmord i rymden - och eventuellt dra alla andra med sig....!

rigg sa...

Visst, du anonyme, du har rätt... alla kan drabbas av psykisk ohälsa, och personluga problem i tex relationer eller annat som står nära spelar en väldigt stor rollför välbefinnandet. Men det är en hel del psykologtester och andra lämplighetstester och kontroller innan nån skickas ut i rymden, jag tror nog (gissar utan att ha varit där uppe) att den extrema påfrestningen på psyket som austronaterna utsätts för före och under en resa räcker att tippa en annars stabil människa över kanten om det finns den minsta spricka i fasaden.