söndag 15 juli 2007

dumma husdjur

När husdjuren tämjdes av människan blev de dummare, barnsligare och lugnare än sina vilda släktingar kan man läsa i DN. Nu letar forskare efter genen som gör djuren tama. Man kan undra vilka egenskaper som var de viktigaste när människan började avla dem, ett antagande är att vi antagligen valde ut de individer som var lugnast och sävligast. Vi valde bort nyfikna, livliga och aggressiva djur. Ett undantag är katterna, som inte har förändrats lika mycket som andra djur. "En stor del av tamkatters personlighet beror nog på att vi aldrig har försökt få dem att sluta jaga eller sluta vara självständiga", säger Carlos Driscoll vid Oxford University. En teori är att katterna kom till människorna och blev tama, till skillnad från andra djur som människan har fångat och tämjt.

Jag undrar om detta gäller vår kattunge också? Han har ju visat tecken på att vara riktigt mänsklig!

---
Update: Efter klagomål i en kommentar att blogginlägget inte tillför något nytt till artikeln har jag lagt till de avslutande raderna :)
2 kommentarer:

david sa...

ännu en onödig blogg. du har ju inte skrivit något utöver en del av det som redan står i artikeln i DN. Varför ska jag läsa det här? varför länkar DN till det här?

rigg sa...

david >> Hej och Välkommen till bloggosfären! Jag ser att du inte har varit med speciellt länge eftersom jag fick se profilvy nummer ett på dig. Okej, jag kan hålla med om att just denna bloggpost inte tillför något nytt utan är bara en ren sammanfattning. Det är ett givande och tagande, folk går från bloggen till tidningarna och tvärtom. Många bloggar har konstant bara ett par kortfattade rader om vad som står i tidningen. Jag brukar tillföra något nytt i mina tidningslänkade bloggposter, du är till exempel välkommen att delta i stavningsdiskussionen här eller läsa detta där jag avslutningsvis länkar till en egenhändig livetest.

Men som sagt var, det är inte alltid. Ibland är posterna som denna. En ren sammanfattning så att bloggläsarna kan gå till tidningen och läsa om de är intresserade. Jag vet att många som läser bloggen har hittat intressanta tidningsartiklar de inte annars hade missat! Som jag sa tidigare; Givande och tagande!