måndag 16 juli 2007

rapar eller rappar stjärnan?


Är inte rapstjärna ett ord som borde försvenskas till rappstjärna? Likaså rapartist. Själv tänker jag i alla fall på personer som rapar, och inte på rappare, när jag ser liknande rubriker.---
Fotnot:
Wikipedia föredrar förresten stavningen rapp på svenska men använder rapartist som benämning för de som rappar...

---
Andra bloggar om: , , , , ,

11 kommentarer:

www.dentatuerademamman.com sa...

Fast låter det inte som om de raaaapar de där rapparna :) äsch nu ska jag inte vara gammal och fördomsfull. Jag såg Timbaktu i Arvika och han var ju jättebra på scenen. Det har varit en annorlunda festival sett ur en vuxen nykters ögon.
Kanon bra musik !!
Läs på min sida....

Lilla Blå sa...

Jag tolkar det som att de rapar. Rappar är något annat. Min bror är en jäkel på att rapa. Mycket och högt. Jag antar att han därmed kan anses vara en rapstjärna.

Matilda sa...

jag hade slängt in ett binde-sträck. Det hade under-lättat. ;)

rigg sa...

matilda >> rap-stjärna eller rapp-stjärna? Fast jag gillar inte bindestreck.

bästisgrannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lotten sa...

Oj, sorry, det var jag som gjorde fel och tog bort kommentaren ovan -- min dator var inloggad på min Bästisgrannes konto.

Lotten sa...

Nu är jag mig själv och ska klura på rapp/rap ... för aha, detta var jag inne på en gång! (Strax före punkt 5 häääär.) Jag citerar mig själv:

"Glöm inte att ha raaaaaptävling efter detta. Eftersom musiken rap dumt nog också stavas rap och inte rapp och man kan ha sådana tävlingar också, måste burp-rapen nog stavas raaaaap."

Förlåt om jag blir långrandig här. Men eftersom ingen kommer att godkänna mitt förslag med mång aaaa:n, har vi tillsatt en utredning:

Språkpoliserna sökte i Språkrådets frågelåda och fann en förklarande text om hur ”rimmad pratsång” bör benämnas på svenska. Vi tycker att deras rekommendation är vettig:

"[Språkrådet] rekommenderar att man skriver både grundordet och böjningar och avledningar med dubbel konsonant: rapp, rappen, rappare, rappning."

Men. SAOL -- den fina, goa SAOL -- gillar inte rapp utan envisas ett tag till med "rap". Skrrrnffff.

deep.ed sa...

Det skulle mao innebära att kvinnliga rappare kan benämnas "rapphöns"? Och att "rappa" blir plötsligt en något surrealistisk handling där spöstraff utdelas.

rigg sa...

lotten >> tack för ett utförligt svar, själv glömde jag bort att konsultera språkrådet igår. Språkrådet är en tillräckligt "tung" institution för mig för att jag skall köpa stavningen rappartist utan att tveka. Sedan är det lite lustigt att vi har två olika instanser i Sverige som utger sig för att vara de som är normgivande i svenska språket.

"Språkrådet (f.d. Svenska språknämnden) är Sveriges officiella språkvårdsorgan..." "Språkrådet ansvarar för språkvården i Sverige och kan ses som Sveriges officiella språkvårdsorgan".

"Svenska Akademiens ordlista är sedan länge den allmänt vedertagna normen för stavning och böjning av svenska ord" "Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är den lilla blå ordlistan som visar hur ord stavas och böjs – och ibland hur de uttalas och vad de betyder. Det är med andra ord en rättstavningsordlista över samtidsspråket".

Vem skall man lita på? Kan inte språkrådet råda Svenska Akademien att pluppa in ett extra p i rap?

rigg sa...

deep|ed >> *hahaha* Jag förstår poängen, men jag har också ett annat problem med rapartister; mitt huvud har så svårt att klämma in det andra p:et i tanken för att få uttalet rätt. När jag läser ordet i skrift stannar jag upp och rättar mig själv och det är lite störande...

rigg sa...

Lotten, jag blev förresten så förvirrad över vem som egentligen har rätt: SAOL (den allmänt vedertagna normgivaren) eller Språkrådet (det officiella språkvårdsorganet) att det blev en ny blogpost