fredag 13 juli 2007

verkningslöst men farligt?

I gårdagens SvD varnar flera alkoholforskare för baksmällemedicinen Revigör. De menar att "Revigör är rena rama lurendrejeriet och kan vara en inkörsport till alkoholberoende". Läkemedelsverket har också synpunkter, eftersom ett kosttillskott inte får utge sig för att bota och lindra.

Överläkare och alkoholforskaren Fredrik Spak på Göteborgs Universitet säger intressanta saker, som tillsammans blir rena rama motsägelsen, nämligen:

"Det är ren bluffverksamhet. Det finns inga vetenskapliga bevis för att medlet minskar baksmällan, egentligen är det bara lite vitaminer. Dessutom kan det som sagt få förödande konsekvenser"

Om det bara är vitaminer utan effekt och alltså inte fungerar borde kunderna rätt snabbt upptäcka det och inte fortsätta kurera sin baksmälla med Revigör.

"Att vilseleda konsumenten till att tro att man kan dricka hur mycket som helst utan att må dåligt dagen efter kan i förlängningen leda till beroende"

Jag tror inte att man tror att man mår prima dagen efter om man inte gör det på riktigt, vilseleda konsumenten?

Claes Juhlin, vd för företaget Scandinavian Healthy Brands som säljer preparatet håller inte med:

"Det där är helt fel. Vi minskar behovet av återställare som är en stor fara i sammanhanget. Jag får många mejl från folk som tidigare fått ont i huvudet efter bara ett glas vin och nu slipper det. Det handlar inte om ett alkoholberoende utan om vanliga människor som slipper ha ont i huvudet efter att ha druckit lite dagen innan"

Själv har jag använt Revigör vid ett par tillfällen med riktigt gott resultat, om jag nu inte bara vilseleddes att tro det. Läs min livetest här. Själv festar jag så sällan att risken att luras in i ett missbruk är obefintlig, jag är bara intresserad av att slippa ligga till sängs dagen efter med bankande huvud och illamående.


---
Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

Lotta sa...

Revigör? Låter som något man gör rent öronen med.

rigg sa...

lotta >> hahaha, läs min förra postning om revigör! ;)

Lilla Blå sa...

Fredrik Spak! Jag säker bara Fredrik SPAK!!!! SPAK! :D

rigg sa...

lilla blå >> Jag log brett när jag läste och skrev! :D

Johanna_R sa...

Du skrev "Om det bara är vitaminer utan effekt och alltså inte fungerar borde kunderna rätt snabbt upptäcka det och inte fortsätta kurera sin baksmälla med Revigör".

1) Hört talas om placeboeffekten? Det finns hur många exempel som helst på att folk använder medel som är helt verkningslösa.

2) Säg att kunderna, som du verkar tro, upptäcker att det inte funkar och sedan inte köper mer Revigör. Då har de ju ändå lurats en gång, inte sant?

rigg sa...

Johanna >> 1) Jo, jag har hört talas om placeboeffekten och har full respekt för den. Jag vet folk i min ungdom som blev fulla på alkoholfritt vin ;)

Registerade läkemedel behöver inte ha speciellt mycket högre effekt än jämfört med placebo för att bli godkända som läkemedel.

2) Jo, men det gäller ju allt man köper... Just revigör vet jag många som har testat och är nöjda med.

Sniffaren sa...

Det enda sättet att bota baksmälla är att inte kröka alls
Det enda sättet att inte kröka är att bli religiös