tisdag 17 juli 2007

rap eller rapp?, del 2

Igår hade jag ju en liten funderingrappartist eller rapartist... Konsulterade språkpolis Lotten hänvisade till både Språkrådet (rapp) och SAOL (rap).

En liten koll av mig vad de olika instanserna har för "tyngd" beträffande deras förslag om stavning gjorde mig en smula förvirrad. SAOL utges ju av Svenska Akademien, grundad 1786 av Gustaf III för att främja svenska språket och litteraturen.

På deras hemsida kan man läsa att "Svenska Akademiens ordlista är sedan länge den allmänt vedertagna normen för stavning och böjning av svenska ord". Det står även att "Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är den lilla blå ordlistan som visar hur ord stavas och böjs – och ibland hur de uttalas och vad de betyder. Det är med andra ord en rättstavningsordlista över samtidsspråket".

Okej, det går inte att komma ifrån, de är normgivande för hur ord stavas och böjs.

Språkrådet å andra sidan går inte heller att bortse ifrån: "Språkrådet (f.d. Svenska språknämnden) är Sveriges officiella språkvårdsorgan... Språkrådet ansvarar för språkvården i Sverige "

Om nu dessa giganter inom språket har delade meningar om hur ord bör stavas, vem har rätt och vem har fel? Det officiella språkvårdsorganet eller den allmänt vedertagna normgivaren? Eller har bägge rätt och ingen fel?

---
Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Lotten sa...

Stopp, belägg samt tjoho!

Jag är inte riktigt uppdaterad, ser jag!

SAOL må förlåta mig för mina synder emedan jag har förtalat den.

Huvudformen är rap och rapmusik. Läser man inte vidare där, så ser man inte att även rapp numera är satt i fetstil. Alltså lika ok! Till och med rappa finns med.

(Jag borde ge ut ett månatligt rättelseblad åt mig själv.)

Jag tycker att vi här och nu startar en kampanj för rapp, rappare, rappmusik och rappakalja.

Vad tror ni att rappellering kan betyda i dag?

Lotten sa...

Mellan raderna kan man alltså utläsa att jag tror mig kunna SAOL såpass att jag citerar den utan att ens slå upp orden.

Ja. Helt korrekt. Väldigt dumt. Särskilt när man har fel.

rigg sa...

lotten >> Ok, nu är jag också uppdaterad, tack. Frågan kvarstår dock, vem har mest rätt när de har olika åsikter, SAOL eller Språkrådet? Jaja de hade ju inte så olika åsikter i detta fall, men ändå olika. SAOL har rap som huvudform (men tycker rapp är ok) och Språkrådet rekommenderar rapp!

rappellering = att fira sig nerför en klippa med rep!