fredag 12 januari 2007

tio små negerpojker

Jag läser i dagens expressen.se att Agatha Christies 70 år gamla klassiker "Tio små negerpojkar" byter titel på kommande upplagor i Sverige. Visst, neger är ett kontroveriellt ord men att ta bort ordet från alla ställen där det har positiv bemärkelse lämnar bara kvar det ensamt som ett skällsord.

Den nya titeln? - "Och så var det bara en"


Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är jag verkligen trött på det här. Det är som nån sorts hets, man ska vara förbannat politiskt korrekt och ingen får kränkas på nåt sätt. Om jag ska vara helt ärlig, blir det en kränkning i sig. Eftersom att då bekräftar man att "negrer", "bögar" eller vilken "utsatt grupp" det nu är man talar om.. man bekröftar helt enkelt att man har nån sorts föreställning om att de är udda, utstötta och ska särbehandlas. Välkommen till jämställda Sverige.

Anonym sa...

Kan ni inte bara lägga av, fattar ni inte att en del kan bli kränkta av ordet neger? Det är bara dumt att använda det.

rigg sa...

hej du anonyme... Är det bättre att låta ordet finnas kvar exklusivt som ett rasistiskt skällsord? Boken har hetat "tio små negerpojkar" i 70 år och jag tror inte speciellt många har blivit kränkta av titeln.

Jag vet att detta är det mest beökta inlägget i benna blogg, så jag ser gärna att fler kommenterar.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag har ju skrivit vad jag tycker i min blogg. Ibland tycker jag man går på tok för långt. Har Pippis pappa slutat vara negerkung? Ja i Norge men inte i Sverige. Här har man istället lagt till ett förord. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=595074