lördag 21 april 2007

å grabben fyller 60!

En av rockvärldens oldboys och stora överlevare fyller 60 år idag... Ett jättegrattis till James "Iggy Pop" Osterberg! Jag har redan bloggat en del om the stooges så här kommer litegrann om en annan framgångsrik period i hans karriär. 1976 var Iggy på benen igen efter en lång drogavvänjning. Hans gamla kompis David Bowie tog med honom till Berlin och tillsammans gjorde de två suveräna plattor (Idiot och Lust For Life, bägge 1977) med låtar som China Girl och The Passenger (China Girl är en av många Iggy-låtar David Bowie har gjort cover på). På den första turnen var David Bowie med på som kompmusiker på keyboard.

Här är två låtar med en trettioårig Iggy Pop med ett klassiskt kompband från 1977; Stacey Heydon (gitarr), Hunt Sales (trummor), Tony Sales (bas) och Scott Thurston (piano).
Iggy Pop, Sweet Sixteen, 1977

Iggy Pop, The Passenger, 1977


Mina andra bloggposter om Iggy Pop och the stooges finns samlade här.

___________
update: SvD rapporterar att de andra grabbarna i the stooges hyllade Iggy genom att spela "Happy Birthday" samtidigt som ballonger släpptes över scenen och ett stort foto av Iggy sänktes ner. Iggy muttrade några tackord :)


Inga kommentarer: