onsdag 26 mars 2008

teflonminne vs. guldfiskminne

Teflonminne, en blogg jag läser, men allt för sällan har nyligen hamnat i klistret. DuPont, som äger det registrerade varumärket teflon har via sina advokater krävt att drf snarast avregistrerar sina domännamn drf.teflonminne.se och www.teflonminne.se eftersom "varumärkesinnehavaren skyddar sin investering och möjliggör varumärkets fortsatta existens..."

drf:s användning av teflonminne som bloggnamn och domänadress skulle alltså på något sätt omöjliggöra varumärkets fortsatta existens. Skitsnack... Teflonminne är ju ett allmänt vedertaget begrepp, skapat i folkmun för många år sedan för ett minne där ingenting fastnar. 57 000 träffar på google talar sitt tydliga språk - ett allmänt etablerat svenskt uttryck.

Själv har jag använt begreppet "guldfiskminne" för att beskriva ett minne där saker fastnar i max tre sekunder. Då det nu finns studier [1, 2]som talar för att guldfiskar faktiskt har ett riktigt gott minne skall jag genast sluta använda detta begrepp och istället helt övergå till teflonminne, ett begrepp inte forskningen kan säga emot.


---
Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Mickey J Barczyk sa...

Jag brukar använda begreppet tantminne då tanter verkar inte komma ihåg så mycket. Min mamma är en tant.

Morsan kom visserligen ihåg min födelsedag men hon glömde bort hur många år jag fyllde. Hon skrev fan fel på födelsedagskortet.

rigg sa...

mickey >> är inte tanter som gubbar, har selektivt minne? vissa saker glömmer de aldrig!

drf sa...

Ja det finns onekligen en tanke bakom guldfisk-dividern på bloggen. ;)

Mickey:
Din morsa verkar tuff. 5 poäng för coolness.