torsdag 20 mars 2008

våren kommer

Idag är det vårdagjämning, eller rättare sagt; idag har det varit vårdagjämning kl 05:48 UTC. Alltså klockan tolv minuter i sju här i Sverige. Då låg jag kvar i sängen och snoozade. Vårdagjämningen är alltså inte en speciell dag, utan ett specifikt klockslag då det är vårdagjämning på hela detta halvklot vilket innebär att vårdagjämningen inträffar vid olika tidpunkter - och ibland olika datum i tillexempel USA och Sverige.

Rörde jag till det? Då tar jag en favorit i repris från ifjol. Den om refraktionen, alltså ljusets brytning i atmosfären som gjorde att natt och dag var lika långa redan för några dagar sedan.

"Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Refraktion betyder att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit."


[Wikipedia]

Enligt DN kommer värmen åter i helgen. I morse var det åtta grader kallt men strålande solsken.

De persiska folken firar denna dag Noorooz, "ny dag" med en fest som varar i arton dagar. Festa i arton dagar för att våren kommer, inte illa - där ligger vi i väst lite långt efter.

---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: