fredag 7 mars 2008

ett år till?

Skulle iväg och besikta bilen idag, den gamla skrotiga andrabilen vars största utgift hittils har varit inköp av vattendammsugare för att sanera.


Väl på jobbet i morse, när morgonkaffet hade nått hjärnan och jag satt skönt tillbakalutad i fikarumssoffan kom jag och tänka på lysknappen. Släckte jag lyset? Jag hade inget minne alls av att jag släckte lyset på bilen. Bäst att gå och titta efter tänkte jag och hängde på mig jackan. På väg ner mot bilen såg jag att lyset inte lyste vilket var ett bra tecken - eller dåligt tecken. Fram till bilen och kikade in. Stendöd, helt livlös. Tack och lov för arbetskamrat med startkablar i bakluckan.


Senare på eftermiddagen, på väg mot besiktningen satt jag och lyssnade på bakhjulet som skrapar emot stötfångaren ända sedan den backades in i Sundsvalls högsta byggnad, den som byggdes riktigt hög, stor och ståtlig för att synas över hela staden när den byggdes i slutet av 1800-talet - byggnaden som tydligen inte syns när man är tillräckligt nära. Hus är hårda - bilar mjuka. Sedan dess låter den betänkligt. Fortsatte mina funderingar kring bilen och underade på om min ljuddämparbandagering håller tätt, funderade på om alla lysen skulle lysa i år, funderade på hur det är med rosten. Karossen är inte vacker, tidens tand har gjort sitt och gett såväl rosthål som bucklor och lossnade lister. Mitt under alla mina negativa tankar om missljud, ljuddämparbandage, glödlampor och rosthål fick jag motorstopp. Efter några svordomar fick jag igång bilen igen och fortsatte min färd mot besiktningen.
"Det ser ju bra ut dethär" sade besiktningsmannen efter att ha tittat under huven, tittat under bilen och hamrat lite försynt med hammaren på underredet och granskat det bandagerade avgassystemet.
Döm om min förvåning när jag några minuter senare stog med ett besiktningsprotokoll helt utan anmärkning, helt utan den minsta lilla kommetar. "Ska du ha den här bilen tills du skrotar den får du ha kvar den ett bra tag till"

Tja, vad säger man? Den tjugoåriga femtusenkronorsbilen får väl hänga med ett tag till. Förvånad är jag iallafall.

---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

E sa...

Grattis! Uppenbarligen var besiktingsmannen van vid värre... :-)

nfavm sa...

det är mer till gamla bettan än vad vi anade :D

rigg sa...

e >> Jag hade en gammal arbetskompis en gång som fick ett tips på hur han kunde spara pengar på besiktningen: "Backa ut bilen innan jag börjar titta på den så sparar du en slant" fick han som råd. :)

rigg sa...

nfavm >> gomorron!