torsdag 27 mars 2008

vem är ni?

Fler och fler kommer till bloggen via googles bildsök, från att ha varit ett fåtal är det nu knappt 4 % av besökarna som kommer den vägen.

Denna lilla upptäckt fick mig att börja försöka analysera besöksstatistiken, vilket inte är lätt och kanske inte ens meningsfullt.

Här kommer därför en lätt sömngivande statistikanalys:

Ett lätt uppåt-trend visar direktträffar, alltså personer som tar sig hit antingen genom att handskriva bloggadressen eller använder någon form av bokmärken. Samma uppåtkurva för återkommande besökare. Jättekul.

Besöken via bloggportaler, som knuff och bloggar.se genererar fler klick per besök än genomsnittet (alltså - läsaren kommer in i en specifik bloggpost och klickar sig vidare ut i bloggen). Det samma gäller de flesta besök från andra bloggar. Tittar jag på just hur folk går vidare från en bloggpost ut i bloggen för att läsa mer ligger dagstidningsläsarna från DN, SvD och Aftonbladet hyffsat till - dock under snittet. Samma värde för bildgooglarna, hyffsat många stannar till för att läsa fler sidor än den de har landat på.

Slutsatser: Bra att illustrera blogginläggen, gärna med ett filnamn på bilden som är relevant för att locka till sig besökare den vägen. Besökare som kommer via bloggportaler är mer benägna att läsa vidare i bloggen än besökare via dagstidningarna - men det kanske är självklart då det delvis är två olika målgrupper varfav den ena är aktiva bloggläsare. Använd relevanta etiketter.

En sista statistikgrej bara, innan jag spinner vidare: Antalet RSS-prenumeranter har ökat kraftigt sedan jag kollade sist. Kanske sedan jag flyttade upp rss-ikonen till ett attraktivare läge i själva headern.

Ja, det var statistik och statistik är aldrig rolig även om den är positiv...

En dryg handfull besökare har jag "koll på", ni som kommenterar mer eller mindre regelbundet. Ni övriga - finns det fler som tittar in nu och då men aldrig lämnar avtryck annat som en siffra på besöksräknaren och kanske ett sökord i sökordsstatistiken. Lämna gärna en kommentar - anonymt om ni så vill.

De flesta besökare och förblir anonyma men jag vill göra en liten undersökning av läsvanorna. I högerspalten har jag lagt en liten "poll", en liten undersökning som tar två sekunder att svara på.

--
Andra bloggar om: , , , , , , ,

10 kommentarer:

Mickey J Barczyk sa...

Jag läser via google reader. Klickar mig in bara om jag ska kommentera, eller leka Jesus :)

Regeln är att bara 1% av besökarna är aktiva, dvs bara en procent kommenterar, klickar på polls, klickar på reklambanners, handlar en produkt osv.

Är procentenheten högre än så då har du för lite sökmotorbesökare. Det är ohälsosamt eftersom bara 1% av sökmotorbesökarna återvänder ;-)

rigg sa...

mickey >> oj, jag har betydligt fler än 1 % aktiva besökare, jag får väl mata google med mer konstigheter då eftersom folk mest söker på konstiga saker ;)

Mickey J Barczyk sa...

Oftast räcker det med att använda beskrivande rubriker för att få ökad trafik från google, dvs använda de viktigaste nyckelorden i rubriken.

rigg sa...

mickey >> där är jag av varierande kvalité. Ibland är det lätt men ibland sitter jag bara och tokstirrar på skärmen och undrar v***n man ska sätta för rubrik. Förresten, appropå 1 % aktiva besökare... Du tillhör alltså procenten på de där grattis-enmiljonte-besökare grejen ;)

MjB sa...

haha, ja, jag är en av dem 1% suckers som fastnar i sånt där skit haha.

Stella Sweden sa...

Jag tillhör kategorin "jättekul" för jag är en återkommande besökare med bokmärke!

Béatrice sa...

Jag kollar favoriterna på nyligen ett par ggr per dag (har inte lärt mig att gilla rss-läsare ännu) och har du uppdaterat så kikar jag in för att se vad. Lite dålig på att lämna avtryck på att jag varit här.

rigg sa...

mjb >> uppenbarligen ;)

stella >> det tackar jag för!

béa >> trots att jag har propagerat för rss-läsare flera gånger har jag också lite svårt för dem. känns som bloggarna blir lite opersonligare.

Elisabet sa...

Av ditt statistiksurrande kan man nästan tro att du är är en analytisk jungfru som har vänster tumme upp när du knäpper händerna till bön.

Man SKULLE kunna tro det ..-)

Själv råkade jag en gång skriva om ett slags kvinnligt vi*agra .., som heter Intr*isia.
Och så har jag nån gång skrivit om stora behag.

Akta dig, så många googlesökare jag får till min sida, utan att jag hade tänkt det! (Dom lämnar sidan lika snabbt, förmodar jag ..-)

rigg sa...

elisabet >> Nä, jag är kräfta, knäpper aldrig händerna till bön - men ett liknande grepp ger vänster tumme överst.